Pec pod Sněžkou - Sněžka, 1603 m n.m.

Číslo CZ127
Kategorie Město
Kraj Královéhradecký kraj
Okres Trutnov
Obec Pec pod Sněžkou
www Přejít
GPS 50°44'9.342\"N
15°44'24.668\"E
Nejvyšší hora ČR Sněžka 1603m se nachází se ve východní části Krkonoš. Přes její vrchol prochází česko-polská státní hranice. Na severní polské straně spadají srázy do údolí Lomničky, na jižní české do Obřího dolu. Západní svahy se snižují do Úpské rašeliny a východní klesají v Obří hřbet. 

Ze Sněžky máme panoramatický výhled do daleké krajiny České republiky a Polska. Průměrná roční teplota se tu pohybuje kolem 0,2 ºC. 

Na vrcholu hory bylo postaveno několik staveb - Polská bouda s meteorologickou stanicí, konečná stanice lanovky z Pece pod Sněžkou, kamenný trigonometrický obelisk a 14 m vysoká rotundová kaple sv. Vavřince, která je nejstarším objektem na vrcholu Sněžky. Raritou je Česká poštovna, která je nejvýše položenou poštovnou v České republice. Můžete odtud poslat poštu s razítkem Poštovna na Sněžce. 

Sněžka je vyhledávaný turistický cíl a rozhledový bod. Vede na ni několik tras - turistických, běžeckých i cyklistických. Nejčastějším výchozím bodem je Pec pod Sněžkou, kde je také nástupní stanice sedačkové lanovky z Pece pod Sněžkou na vrchol Sněžky. Z vrcholu Sněžky vedou značené turistické trasy směrem k Luční boudě, do Špindlerova Mlýna, Pece pod Sněžkou nebo do Horní Malé Úpy. 

Lanovka vede z Pece pod Sněžkou přes mezistanici na Růžové hoře na vrchol nejvyšší hory České republiky. Během necelé půlhodinky překonáte převýšení více než 680 m.


Prodejní místo / Otevírací doba:
    Informační centrum Veselý výlet
    , Temný Důl 46, 542 26 Horní Maršov
  • leden - březen, červen - říjen: po - ne
  • Vyprodanou magnetku lze nahlásit po rozkliknutí prodejního místa.
Magnetky v okolí