Loučský vodní systém - Geopark Český ráj

Číslo CZ225
Kategorie Geopark
Kraj Liberecký kraj
Okres Semily
Obec Sekyrkovy Loučky
www Přejít
GPS 50°34'40.685\"N
15°12'42.611\"E
Sekyrkovy Loučky jsou obklopeny pozůstatky vodního systému. Pozorně se dívejte po kraji a zkuste hledat zbylé části hrází a kanálů. Jako inspiraci citace z práce pana Ladislava Šourka „Za tajemstvím mlýnů a rybníků, tentokrát na Stebence“.
„...Tady v okolí Sekyrkových (či Sekerkových) Louček kdysi existoval celý vodní systém, který propojoval dva toky, zahrnoval 4 mlýny a 9 rybníků, které postupně vznikaly a zanikaly. Bohužel do dnešních časů se z celého systému dochovalo velmi málo. Rybníky zanikly, většinou zůstaly jen sotva znatelné zbytky hrází. V místě bývalého rybníka je dnes například fotbalový areál. Napříč kanálem, který umožňoval posílit vodu Stebenky vodou druhého toku a zabránit tak nedostatku vody, jsou postaveny budovy /Staňkův dvůr/.Část kanálu je zasypána a v části postaven sklep...“
V současné době se nám v kraji zachovaly 3 rybníky s názvy Nohavice, Křižák, Cihlák tvoří nejsevernější rybniční systém v Českém ráji. Plní nejen funkci rybochovnou a hospodářskou, ale dodávají krajině osobité kouzlo. Jsou významnou přírodovědnou lokalitou. Rybníky nejsou určené ke koupání.


Prodejní místo / Otevírací doba:
    Hrad Rotštejn
    , 511 01 Mírová pod Kozákovem
  • Velikonoce - květen, září: so - ne, červen - srpen: po - pá
  • Vyprodanou magnetku lze nahlásit po rozkliknutí prodejního místa.
Magnetky v okolí