Zlatá Koruna - Klášter

Číslo CZ304
Kategorie Církevní památka
Kraj Jihočeský kraj
Okres Český Krumlov
Obec Zlatá Koruna
www Přejít
GPS 48°51'15.894\"N
14°22'16.449\"E
Bývalý cisterciácký klášter Zlatá Koruna založil král Přemysl Otakar II. roku 1263. Povolal sem cisterciáky z významného rakouského opatství Heligenkreuz. Roku 1420 byl klášter vypálen husity, později byl rabován za třicetileté války. Roku 1785 byl zrušen císařem Josefem II. a klášterní statky poté sloužily průmyslovým provozům. V průběhu 20. století se začalo s opravami objektu, jeho budovy sloužily jako depozitář a později jako výstavní prostory Památníku národního písemnictví jižních Čech. V roce 1995 byl komplex kláštera prohlášen národní kulturní památkou. Vévodí mu chrám Nanebevzetí Panny Marie, na nějž navazují budovy Velkého konventu s rajským dvorem a křížovou chodbou.
Interiéry kláštera uvidí návštěvníci s průvodcem v rámci první prohlídkové trasy, která je seznamuje s životem mnichů. Bez průvodce můžete navštívit unikátní dvojjazyčnou (česko-německou) literární expozici „Místa setkávání“ a původně gotickou opatskou kapli.
Bohatý kulturní program kláštera, zejména v letních měsících, je naplněn divadelními představeními, večerními prohlídkami, Královským hudebním festivalem, koncerty vážné hudby či folkových kapel a výstavami českých i zahraničních umělců.


Prodejní místo / Otevírací doba:
    Klášter Zlatá Koruna
    , Zlatá Koruna 1, 381 01 Český Krumlov
  • duben - říjen: út - ne
  • Vyprodanou magnetku lze nahlásit po rozkliknutí prodejního místa.
Magnetky v okolí