Humpolec - Muzeum Dr. A. Hrdličky

Číslo CZ360
Kategorie Muzeum
Kraj Kraj Vysočina
Okres Pelhřimov
Obec Humpolec
www Přejít
GPS 49°32'28.871\"N
15°21'34.934\"E
Muzeum nese jméno humpoleckého rodáka, antropologa Dr. Aleše Hrdličky, průkopníka teorie o jednotném původu lidstva. Jeho celoživotním krédem bylo heslo: „Všechno lidstvo jednoho původu“.
V muzeu si můžete prohlédnou pět stálých expozic a rozsáhlou mineralogickou sbírku.
Antropologická expozice seznamuje s hypotézami o vzniku vesmíru a moderním pohledem na otázky vzniku života na zemi. Na tuto expozici volně navazuje Hrdličkova expozice, která je rozdělena do dvou částí – antropologova pracovna nám dává nahlédnout do Hrdličkova profesního i osobního života, a protože se Hrdlička po svém odchodu do USA zabýval výzkumem indiánských kmenů, druhou část tvoří interaktivní indiánská expozice s indiány ve skutečné velikosti, indiánskými rituálními předměty, zbraněmi, hračkami, atd.
Třetí expozice je Národopisná a přibližuje život, práci, kulturu a tradice v oblasti Humpolecka na počátku 19. století. Pro nejmenší návštěvníky je v tajuplném podzemí muzea instalována pohádková expozice loutek s téměř stovkou marionet, a seznámí vás s historií loutkářství v Humpolci. Nejnovější expozice byla otevřena v roce 2014 a nese název Jak se žilo jak se šilo. Dává nám nahlédnout do krejčovské a ševcovské dílny v minulých stoletích. 


Prodejní místo / Otevírací doba:
    Městské kulturní a informační středisko v Humpolci
    , Havlíčkovo náměstí 91, 396 01 Humpolec
  • říjen - duben: po - pá, květen, červen, září: po - so, červenec, srpen: po - ne
  • Muzeum Dr. Aleše Hrdličky
    , Horní nám. 273, 396 01 Humpolec
  • listopad - březen: út - pá, duben - říjen: po - ne
  • Vyprodanou magnetku lze nahlásit po rozkliknutí prodejního místa.
Magnetky v okolí