Sv. Zdislava 20 let od svatořečení

Číslo CZ74
Kategorie Výroční a příležitostné
Kraj Neurčeno
Okres Liberec
Obec Jablonné v Podještědí
www Přejít
GPS 50°45'55.169\"N
14°45'39.505\"E
Tyto magnetky jsou číslovány na líci přímo v obrázku vzestupnou řadou od čísla 1 a bude je možné získat v uvedených prodejních místech v průběhu konaní akce a následně až do konce příslušného roku či vyprodání. Dále se číslované magnetky již nevyrábí a budou jen v doprodeji, ale nečíslované.
Narodila se v Křižanově asi v roce 1220. Rodiče, Přibyslav z Křižanova a Sibyla ze Sicílie, byli značně zámožní, vzdělaní a velmi zbožní. Bylo jí asi něco přes patnáct let, když se provdala za Havla z rodu Markvarticů, pána na hradě Lemberku v severních Čechách. 

V blízkém městě Jablonném založila se svým manželem Havlem špitál, postavila chrám svatého Vavřince s klášterem pro dominikány. V Turnově kostel a dominikánský klášter. Nejvíce však vynikala svou velkou láskou k potřebným. Osvědčila se v době vzpoury proti Václavu I. v letech 1248-49, kdy země trpěla občanskou válkou a její muž Havel byl po boku Václavově. Zvládla zabezpečení hradu, starost o všechny obyvatele i o hladovějící uprchlíky z vypálených vesnic. Ošetřovala, léčila, přitom šířila kolem sebe klid a důvěru. Sama si odříkala vše, co jen bylo možné. Příkladným životem získávala i druhé, stala se dominikánskou. Zemřela nejpravděpodobněji ve 32 letech. Pohřbena byla v dominikánském kostele v Jablonném, kde se její ostatky dochovávají dodnes. Její lebka byla v opraveném barokním relikviáři uložena do postranního oltáře v chrámu sv. Vavřince. K blahořečení Zdislavy došlo roku 1907 Piem X. a ke kanonizaci r. 1995 papežem Janem Pavlem II. v Olomouci.


Prodejní místo / Otevírací doba:
    Turistické informační centrum Jablonné v Podještědí
    , Náměstí Míru 23, 471 25 Jablonné v Podještědí
  • říjen- květen: po - pá, červen - září: po - ne
  • Zámek Lemberk
    , Lvová 1, 471 25 Jablonné v Podještědí
  • březen: pá - so, duben, říjen: so - ne, květen - září: út - ne
  • Vyprodanou magnetku lze nahlásit po rozkliknutí prodejního místa.
Magnetky v okolí