Žireč - Expozice historie cyklistiky

Číslo CZ649
Kategorie Muzeum
Kraj Královéhradecký kraj
Okres Trutnov
Obec Žireč
www Přejít
GPS 50°24'55.064\"N
15°51'5.371\"E
Sýpka sloužila po staletí jako sklad obilí, ať už jezuitům, nebo později v dobách raabizace rakouskému vojsku. Bouřlivá historie 20. století však způsobila, že špýchar začal postupně chátrat. Vše se změnilo až v roce 2011, kdy sýpku kupuje Oblastní charita Červený Kostelec, opět ji připojuje k Baroknímu areálu Žireč (sídlo Domova sv. Josefa) a začíná pracovat na záchraně její kulturní hodnoty.
Nyní můžete v barokním interiéru sýpky shlédnout ve 3 podlažích celou historii cyklistiky s exponáty, které zapůjčil největší český sběratel, Ing. Jaroslav Uhlíř. Z jeho rozsáhlé sbírky se můžete se těšit na nejstarší velocipedy, závodní kola z 20. století, i slavná kola známá z filmů posledních let. K vidění jsou i rozmanité cyklo-doplňky, náhradní součástky, trofeje, dobové fotografie a tiskoviny. Tato výjimečná sbírka je navíc obohacena o Expozici zdravotních pomůcek pro léčbu roztroušené sklerózy, což je vůbec první výstava svého druhu v České republice.

Dostupnost pro fyzicky handicapované osoby, orientační prvky pro zrakově postižené:
Cyklomuzeum se nachází v historickém objektu barokní sýpky a má 3 patra. V objektu však z důvodu památkové ochrany nebylo umožněno vybudování výtahu. Vozíčkáři tedy mohou alespoň nakouknout do interaktivního přízemí expozice, kde jsou exponáty, hry i videa. Objekt obsahuje bezbariérové WC a provizorní informační centrum.


Prodejní místo / Otevírací doba:
    Cyklomuzeum - Areál Žireč
    , Žireč 1, 544 01 Dvůr Králové nad Labem
  • duben - říjen: út - ne
  • Vyprodanou magnetku lze nahlásit po rozkliknutí prodejního místa.
Magnetky v okolí