Dačice - Renesanční věž

Číslo CZ729
Kategorie Věž, rozhledna
Kraj Jihočeský kraj
Okres Jindřichův Hradec
Obec Dačice
www Přejít
GPS 49°4'47.823\"N
15°26'4.053\"E
Renesanční věž kostela sv. Vavřince v Dačicích byla postavena v letech 1586 - 1592 podle návrhu italského stavitele France Garofa de Bissone za finanční podpory obce a tehdejšího majitele panství Oldřicha Krajíře z Krajku.
Věž je vysoká 51 metrů, má 7 pater, 148 schodů k ochozu, který je ve výšce 32 metrů. Ochoz je tvořen arkádami s toskánskými sloupky na žulových krakorcích. Odtud je nádherný výhled na město a okolí.
V šestém patře je umístěna zvonová stolice s nejstarším zvonem sv. Vavřincem, odlitým v roce 1483 Ondřejem z Hradce a Janem z Meziříčí. O čemž nás informuje latinský nápis pod čepcem zvonu. Zvon má průměr 131 cm a výšku 98cm, váží kolem 2000 kg. Na plášti zvonu je kromě nápisu reliéf s vyobrazením sv. Vavřince s roštem v levé a měšcem v pravé ruce, na protější straně je reliéf Panny Marie s Ježíškem. Je to jediný zvon, který přežil rekvizice obou světových válek. Vedle něj visí z jedné strany zvon Panna Maria a z druhé strany zvon sv. Anežka. Tyto dva zvony byly ulity v roce 1990 v dílně Laetitie Dytrychové v Brodku u Přerova.

Dostupnost pro fyzicky handicapované osoby, orientační prvky pro zrakově postižené:
Přístup do objektu není bezbariérový.


Prodejní místo / Otevírací doba:
    Renesanční věž v Dačicích
    , Göthova 152/I, 380 01 Dačice
  • červen, září: so - ne, po - pá: pouze individuální domluva, říjen: po - pá
  • Vyprodanou magnetku lze nahlásit po rozkliknutí prodejního místa.
Magnetky v okolí