Praha - Tančící dům

Číslo CZ869
Kategorie Architektura, umělecká činnost
Kraj Hlavní město Praha
Okres Praha
Obec Praha
www Přejít
GPS 50°4'31.574\"N
14°24'51.024\"E
Tančící dům neboli Ginger and Fred stojí na pravém břehu Vltavy od roku 1996. Své jméno dostal podle dvou nárožních věží, které jsou inspirované meziválečným tanečním párem Freda Astaira a Ginger Rogersové. Na věži zvané Fred je kopule s konstrukcí z trubek a síťovinou, která představuje hlavu medúzy. Původně na místě dnešního Tanečního domu stával činžovní dům, který byl však v roce 1945 zničen americkou bombou při leteckém bombardování Prahy. Do 90. let na tomto místě nic nestálo. Avšak Vlado Milunić spolu s Václavem Havlem (v té době bydlel v sousedním domě) přišli na myšlenku nové zástavby na tomto prázdném místě. Původní idea byl vznik domu s knihovnou, divadlem a kavárnou, avšak nepodařilo se pro tento projekt najít vhodného investora. Už prvopočátku Milunić počítal s tím, že se dům bude vyklánět nad křižovatku a bude tak značit stav československé společnosti, která se po pádu totalitního režimu dala do pohybu. Tančící dům poté navrhl Milunić spolu s Frankem O. Gehrym, který nabídku přijal prý proto, že pro zemi, ze které pochází Jaromír Jágr, udělá cokoliv. 
V současné době slouží Tančící dům jako prostor pro kanceláře, kongresový sál, restaurace, galerie, hotel a také místo, odkud je krásný pohled na Prahu. 
Tančící dům patří mezi nejrozporuplnější pražské moderní stavby. Zatímco příznivci vychvalují moderní architekturu a tvarové řešení, kritici vyčítají, že se dům nehodí do okolní zástavby secesních dům a svým tvarem narušuje uliční řadu. Faktem však zůstává, že se jedná o jednu z mála českých realizací, které se dostalo světového uznání na poli architektury.



Prodejní místo / Otevírací doba:
    Nová budova Národního muzea
    , Vinohradská 52/1, Praha
  • celoročně: po - ne
  • TURISTASHOP - turistické knihkupectví
    , Bělehradská 572/63, 120 00 Praha 2 - Vinohrady
  • celoročně: po - so
  • Vyprodanou magnetku lze nahlásit po rozkliknutí prodejního místa.
Magnetky v okolí