Hejnice – Poutní kostel Navštívení Panny Marie

Číslo CZ1111
Kategorie Církevní památka
Kraj Liberecký kraj
Okres Liberec
Obec Hejnice
www Přejít
GPS 50°52'31.643\"N
15°10'57.133\"E
Poutní kostel Navštívení Panny Marie stojí na místě, kde ve 14. století stál dřevěný kostelík, který byl postupně rozšiřován. Podle legendy se chudému řemeslníkovi zjevili ve snu andělé, sedící na září zalité lípě. Jeden z andělů mu řekl, aby na toto místo donesl obraz Matky Boží, aby se každý, kdo půjde v budoucnu kolem tohoto místa, zde mohl zastavit. Na oplátku mu andělé slíbili, že se jeho žena a dítě uzdraví. Tak se také podle této legendy stalo. 
Věhlas Hejnic jako poutního místa časem rostl a byl tak k dřevěnému kostelíku v 17. století přistavěn ještě františkánský klášter, aby místo stačilo přívalu poutníků. Nejcennějším předmětem je dřevěná gotická plastika Černé Madonny z roku 1380, dále pak sochy z období baroka - socha sv. Václava, sv. Jana Nepomuckého a boží muka. Před chrámem stojí Mariánský sloup z konce 17. století.  
Chrám Navštívení Panny Marie je barokní památkou při bývalém františkánském klášteře v Hejnicích. Areál je národní kulturní památka. Uctívána je zde gotická soška Panny Marie nazývaná Sličná Matka (lat. Mater Formosa). Poutní areál je přístupný celoročně. 
V kostele jsou pravidelné bohoslužby, koncerty i možnost prohlídek. Klášter kromě služeb pro poutníky nabízí výstavní prostory a další program.


Prodejní místo / Otevírací doba:
    Klášter Hejnice
    , Hejnice 1, 46362 Hejnice
  • celoročně: po - ne
  • Vyprodanou magnetku lze nahlásit po rozkliknutí prodejního místa.
Magnetky v okolí