Sněžné – Památník národního osvobození

Číslo CZ1138
Kategorie Výroční a příležitostné
Kraj Kraj Vysočina
Okres Žďár nad Sázavou
Obec Sněžné
www Přejít
GPS 49°38'45.111\"N
16°7'18.246\"E
Městys Sněžné se nachází 12 km severně od Nového Města na Moravě v CHKO Žďárské vrchy na červené a zelené turistické trase. Součástí obce, nazývané do roku 1948 Německé, je šest místních částí: Vříšť, Krátká, Podlesí, Blatiny, Samotín a Milovy. Žije zde 734 obyvatel (k 1.1.2023). 
V obci se nachází církevní stavební památky, mezi něž patří evangelický toleranční kostel, barokní kostel sv. Kříže z poloviny 18. století, barokní stará církevní škola s nápisem nad vchodem a katolická fara s mansardovou střechou. Okolí katolického kostela zdobí litinové náhrobní kříže ze 40. let 19. století, které pocházejí ze zaniklých železáren v Kadově a na Milovech. Zajímavostí je místní hřbitov z roku 1853, který je rozdělen zdí na část evangelickou a římsko-katolickou. Nad kostelem sv. Kříže stojí starobylá rychta připomínaná již v roce 1524 s klasicistně upraveným průčelím. Turisté si mohou odpočinout v parku na náměstí, kde stojí památník české reformace se sochou T. G. Masaryka, Mistra Jana Husa a Jana Žižky z roku 1925 od Julia Pelikána nebo zavítat do místní vyhlášené cukrárny, navštívit Galerii Sněžné s obrazy současných malířů Vysočiny nebo si prohlédnout Japonskou kamennou zahradu s množstvím bonsají. 
Okolí láká k výletům za přírodními atraktivitami, po krajině je rozeseta řada známých skalních útvarů (Dráteničky, Malinská skála, Černá skála, Bílá skála, Devět skal, Lisovská skála, Devět skal, Čtyři palice), které jsou vhodné i pro horolezce. V létě je možno se vykoupat v Milovském rybníku, provozovat cykloturistiku a v zimě vyrazit na běžky. Přírodní krajina přitahuje malíře a filmaře, v minulém století se v okolí Sněžného natáčela pohádka Obušku, z pytle ven!


Prodejní místo / Otevírací doba:
    Turistické informační centrum Sněžné
    , Sněžné 69, 592 03 Sněžné
  • říjen - květen: po - pá, červen - září: po - ne
  • Vyprodanou magnetku lze nahlásit po rozkliknutí prodejního místa.
Magnetky v okolí